Rusia a găsit ideea pentru a scăpa de sancțiunile occidentale: Rubla digitală. Cum funcțioenază

de: Anca Lupescu
17 08. 2023

Rusia a început testarea noii sale ruble digitale cu consumatorii marți, în speranța că tehnologia blockchain va ajuta să evite sancțiunile și să strângă controlul asupra cetățenilor săi. Faza de testare vine în timp ce rubla stagnează la cel mai scăzut nivel față de dolar din martie 2022, săptămâni după ce Moscova a lansat ofensiva sa la scară largă în Ucraina.

Rusia lanseză rubla digitală

În timp ce Moscova a analizat ideea de a crea o monedă digitală de ani de zile, dezvoltarea rublei digitale a început după ce sancțiunile occidentale au blocat Rusia în anumite părți ale sistemului bancar global.

Rusia se alătură altor 20 de țări din întreaga lume care au intrat în stadiul de pilot pentru lansarea unei monede digitale, conform unei înregistrări a grupului de reflecție Atlantic Council.

Scopul Moscovei este clar: să facă sistemul său financiar mai flexibil și să limiteze impactul restricțiilor internaționale.

„Va îmbunătăți capacitatea Rusiei de a evita sancțiunile,” a declarat Mikkel Morch, fondatorul fondului de investiții concentrat pe criptomonede ARK36.

El a spus că această mișcare va permite Rusiei să evite băncile în cazul în care se confruntă cu restricții, iar blockchain-ul este „mult mai dificil de sancționat și de atacat.”

Majoritatea băncilor rusești au fost interzise să utilizeze sistemul principal pentru tranzacții internaționale, ceea ce a determinat Moscova să caute alte abordări.

Crearea monedei digitale, a spus Morch, face parte dintr-un „război geopolitic între țările pro-dolar și țările anti-dolar,” în care acestea din urmă încearcă să renunțe la moneda americană pentru tranzacții.

‘Control total’

În octombrie 2020, Banca Centrală Rusă a declarat că dorește o rublă digitală „pentru a face plățile sigure, protejate, rapide, convenabile și accesibile pentru orice persoană, oriunde în Rusia.”

Cu toate acestea, Morch a declarat că digitalizarea rublei va da autorităților „un control imens” asupra cetățenilor ruși.

Aceasta ar putea fi folosită ca „instrumentul suprem de control social,” a avertizat el, acordând guvernului puterea de a impune amenzi sau de a îngheța activele „prin apăsarea unui buton.”

În Rusia, este serviciul de securitate FSB care supraveghează siguranța arhitecturii financiare a rublei digitale.

Unele ONG-uri au avertizat deja cu privire la posibilitatea abuzului.

„În mâinile greșite, aceste date ar putea fi folosite pentru a spiona tranzacțiile private ale cetățenilor,” au avertizat cercetătorii de la Atlantic Council.

Rușii nu sunt convinși

Rușii obișnuiți nu sunt încă convinși de ideea de a folosi efectiv rubla digitală, mulți fiind precauți în privința eficacității și siguranței sale.

Potrivit unui sondaj realizat de pollsterul de stat VCIOM, aproximativ șase din zece ruși au o „înțelegere slabă” a obiectivelor guvernului și nu sunt pregătiți să utilizeze moneda.

Pentru a-i convinge pe rușii sceptici, autoritățile au promis că utilizarea acesteia va fi voluntară. De asemenea, susțin că va face viața rușilor mai ușoară și mai convenabilă.